Morituri te salutant

Bár az idei kampány rekordszámú jelölt, számszerűleg 29 (!) indulásával kezdődött, fél hónappal Iowa előtt 12 aspiráns van még versenyben. Közülük heten még az 5%-ot sem érik el az országos felmérésekben (egyes tagállami kutatásokban ez változhat, például ha az illető az adott állam szenátora, kongresszusi képviselője). Velük érdemben nem éri meg foglalkozni, indulásuk nem oszt nem szoroz, az első próbatétel után ki fognak szállni a versenyből. Támogatóik az ideológiailag hozzájuk legközelebb álló talpon maradt jelölthöz fognak szivárogni. Ez főképp a centrista irányvonal képviselőinek kedvez (Biden, Buttigieg).

190201163659-lead-jeff-zeleny-dnt-booker-2020-jake-tapper-00001707-exlarge-169.jpg

Kép forrása: CNN.com

A megmaradt 5 politikus közül Michael Bloomberg kampánya szintén gyenge lábakon áll (az országos felmérésekben 5,7%) viszont deklarálta, hogy tetemes vagyonával bárkit hajlandó megtámogatni, aki Trump kihívójává válik a demokrata oldalon. Márpedig tudjuk, hogy a kampányok legfőbb felhajtóereje a dollár. Bloomberg valószínűleg hamar kiszáll majd a versenyből és később dönti el, kit támogat hivatalosan. Milliárdosként inkább a centristák felé hajlik, semmint a párt balszárnyát adó, magukat demokratikus szocialistáknak vallók irányába.

Pete Buttigieg sötét ló. Az indianai South Bend városának polgármestere mindösszesen 37 éves és sokkal valószínűbb, hogy a 2024-es elnökválasztásra készítheti fel magát. A fiatal demokrata országosan csupán 7% körüli támogatottságot élvez, azonban Iowában 20%-kal szoros versenyben mérik a harmadik helyre. Egy esetleges jó szereplés momentumot képezhet a számára és megváltoztathatja a kampány eddigi dinamikáját. Buttigieg egyébként szintén a centrista vonal képviselője.

Bernie Sanders vermonti szenátor 2016-ban az utolsó pillanatig küzdött az elnökjelöltség elnyeréséért Hillary Clintonnal szemben, melyben végül alulmaradt. Sanders igazi veterán politikus, egyfajta legenda és szimbólum a fiatal és baloldali szavazók körében. Progresszív elképzelései jelentősen átalakítanák az állampolgárok mindennapjait. Nem véletlen, hogy nem lopta be magát a pártvezetőség szívébe. Az elit támogatásának hiánya azonban még előnyére is válhat, ha az elégedetlen kisemberek vállán a Fehér Házig jut. Jelenleg országosan 19% körülre mérik (az egyik legismertebb arc a mezőnyben), Iowában 20%-kal az első helyre. Legjelentősebb hátránya előrehaladott kora (78 éves) lehet.

Elizabeth Warren Massachusetts állam szenátora és Sandershez hasonlóan a párt progresszív balszárnyához tartozik. 16-17%-os támogatottságával ott liheg a vermonti szenátor nyakában, de nagyon bizonyítania kell, hogy indulásának van létjogosultsága. Egy gyengébb kezdés után támogatói gyorsan átpártolhatnak Sandershez, akivel egyébként közeli barátok. Nem véletlen, hogy az eddig működő hallgatólagos megállapodás, miszerint nem támadják egymást vagy csak igen takarékon a tegnapi televíziós vitában felbomlott, miután Warren nekiment párttársának például a külpolitikai vagy gender kérdésekben.

Joe Biden korábbi alelnök a választási küzdelem egyértelmű favoritja, a demokrata pártvezetés, az establishment jelöltje. Mióta bejelentette indulását, kisebb nagyobb mértékben tartja előnyét riválisai előtt. Jelenleg 27% körül mérik, de az utóbbi napokban támogatottsága olvadni látszik. Trump tisztán őt tartja a legnagyobb veszélynek önmagára nézve, ezért napi rendszerességgel támadja a közösségi médiában.

 

Röviden ennyi, a későbbiekben részletesebben is kitérünk az egyes jelöltek által képviselt szakpolitikai álláspontokra. A következő posztban pedig megnézzük, mit is kell tudni az első csatatérről, Iowa államról.