Bábjáték a véghajrában

Biden kampánystábja legalább két rivális csapatot környékezett meg, egy lehetséges háttéralku reményében a február 3-ai kaukusz előtt.

1026264-c6441cafba4244bc4b6869ca1ea21cf9.png

A kisebb támogatottságú jelöltek visszaléptetésének hagyománya van az Egyesült Államokban. Ilyenkor a kieső aspiráns újságírók hada előtt jelenti be kampánya felfüggesztését, a megszokott frázisok kíséretében: elfogyott a lendület, rájött, hogy kit érdemes támogatni, inkább a következő elnökválasztásra tartalékolja erőit, stb. Érdekes látni, hogy az elkötelezett szavazók többnyire fegyelmezettek, és a kieső jelöltet „megvásároló” politikusra voksolnak a továbbiakban. A kaukusz rendszere alapvetően jó közeget biztosít a machinációkra, hisz a döntést hosszas viták előzik meg. Itt meg lehet győzni az alacsony támogatottságú jelölt híveit, hogy ne pazarolják el voksaikat. Ők megjelenve egy másik aspiránsnál a mérleg nyelvét képezhetik. „A józan ész ezt diktálja, de mondani könnyebb mint véghezvinni, ugyanis jó szervezettség kell hozzá” nyilatkozta Sam Roecker, az iowai demokraták tanácsadója, aki korábban maga is előválasztási kampányokat segített. „A kaukusz zsúfolt, kaotikus és mindent menet közben kell kimatekozni, sokszor képzetlen aktivistákkal. Az egész szervezést igényel.”

A két jelölt közötti megállapodások mellett a stábok a bizonytalan szavazók megszólítására is fel vannak készülve. Mike Frosolone, aki Cory Booker szenátor – azóta felfüggesztett – kampányát vitte elmondta, ők egy saját applikációt fejlesztettek ki, mellyel a kampány irányítói folyamatosan kommunikálhatnak egymással, megjelölve, hogy melyik jelölt szavazóira kell rátelepedni, melyik szavazókörben mennyi voks hiányzik még a győzelemhez.

A jelöltek kampánystábjai a New York Times-nak szivárogtattak, ezzel országosan terjesztve a hírt, miszerint Biden megbízottjai tárgyalásra hívták Andrew Yang milliárdos befektető segítőit, illetve Amy Klobuchar minnesotai szenátorasszony tanácsadóit. Az utolsó felmérések szerint Yang 3,3%-on, Klobuchar pedig 9,3%-on áll Iowában. Biden hátránya Sandersel szemben 2 és 4% között mozog, így bármely jelölt visszalépése fontos lenne számára. A két stáb hivatalosan visszautasította az ajánlatokat.