A hét nyertese: Bernie Sanders

A vermonti szenátor támogatottsága meredek emelkedésbe kezdett és ez nagy fegyvertény 

191101164122-01-bernie-sanders-1028-exlarge-169.jpg

Az elmúlt héten Bernie Sanders az összes vita és pengeváltás középpontjába került. A minden irányból érkező támadások azonban kimondottan jót tettek vele. Az országos felmérések egyöntetűen mutatják támogatottságának emelkedését, és ez a legjobbkor jön számára az iowai kaukusz előtt durván egy héttel. A CNN által megrendelt kutatás is először mutatta ki, hogy Sanders lőtávolságba került Joe Biden egykori alelnökkel szemben a demokrata szavazókért vívott küzdelemben. A verseny második állomásán, New Hampshire-ben – ahol 2016-ban kiütéses győzelmet aratott Clinton felett – egy másik kutatás jelentős előnyt mér számára a teljes mezőnnyel szemben. Az említett felmérések azonban nem egyhangúak; Biden továbbra is vezet Iowában, bár ott csak pár alkalommal monitorozták a választói hangulatot.


Összességében tehát a héten megjelent új felmérési adatok Sanders legjobbjai között szerepelnek, még a közelmúltbeli nyilvános csatározások ellenére is. Elizabeth Warren, Hillary Clinton, Biden és Trump együtt próbálják kiiktatni legveszélyesebb ellenfelüket – de egyenlőre a „teher alatt nő a pálma” elve érvényesül.

Itt van még három dolog, amit megtudtunk a heti közvélemény-kutatások alapján:

  1. Bident nem lehet leírni

A Bernie-momentum ellenére a Monmouth University országos kutatása továbbra is Biden 7 pontos előnyét mutatja, 30-23 arányban. Elizabeth Warren csökkenő támogatottsággal a harmadik helyen evickél a két férfi mögött. A Suffolk Egyetem felmérése New Hampshire-ben egy százalékos hátrányt jelez a volt alelnöknek. Az ugyanazon államot vizsgáló kutatások között azért is lehetnek eltérések, mert módszertanukban más utat követnek (például az egyik nem számolja a még bizonytalan, jelöltet nem választó szavazókat).

  1. Sanders ereje a fiatal szavazókban rejlik

Az, hogy a legidősebb jelölt a legnépszerűbb a fiatalok között, nem újdonság. Sanders rutinszerűen nyerte meg az ifjúság szavazatait a 2016-os előválasztás során. A friss felmérések most is azt mutatják, ez lehet győzelmének kulcsa a 2020-as sűrű mezőnyben. Ugyanis a szavazók életkora a verseny meghatározó tényezője a demokraták oldalán. A 45 év alattiak 39%-a egyértelműen őt támogatja. Ezáltal 21%-os előnye van ebben a szegmensben a második Warrennel szemben. A 45 felettiek között már csupán 16% támogatja, 65 év felett pedig ennek a fele, 8%. Biden tartalékai itt 33 és 37%. A tagállami és az országos felmérések e téren egybeesnek.

  1. Mit láthatunk Iowa előtt? Semmit.

A nagy mennyiségű beérkező információ mellett helytálló a fenti válasz. Másfél héttel Iowa előtt relatíve kevés kutatás célozta az államot és ezek a kutatások sem feltétlenül megbízhatóak. Az év kezdete óta három soványka felmérés látott napvilágot, amire magyarázat a plafont verdeső közvélemény-kutatási árak és a helyi média csekély költségvetésének együttese.

A tisztánlátást az sem segíti, hogy egy kaukusz mindig kaotikusabb, mint egy szimpla előválasztás (primary). Sok szavazó úgy érkezik meg az esti tanácskozásra, hogy halvány lila gőze sincs a jelöltek programjáról, csak ott helyben fog tájékozódni és dönteni. A rekord számú aspiráns jelenléte is befolyásoló tényező. A CNN által megrendelt kutatást vezető szakember úgy nyilatkozott, legalább két tucat politikus folytat aktív kampány Iowában, ezt lekövetni egy időben pedig lehetetlen, a hatásukat felmérni pedig még kevésbé lehet.